Let op: wegens verhuizing naar ons nieuwe pand is tijdelijk onze telefonische helpdesk niet bereikbaar.

In verband met toegenomen drukte vragen wij u rekening te houden met langere verwerkingstijden van uw bestelling, retour en/of antwoord op uw vragen.
Onze excuses voor dit ongemak en bedankt voor uw begrip.
×
Bestellingen geplaatst voor 16:00 uur worden (indien voorradig) dezelfde dag verzonden vanuit ons eigen magazijn!Gratis verzending, 90 dagen gratis retour!Niet gheel tevreden met uw product? Binnen 90 dagen kunt u deze, zonder opgaaf van reden, kosteloos aan ons retourneren. Wij doen niet moeilijk en enkel een tevreden klant telt.
Slim, comfortabel & veilig wonen
Winkelwagen Subtotaal: €0.00

Welke controller is voor u geschikt?

 

De keuze van de juiste controller kan lastig zijn. Ze doen in de basis allemaal hetzelfde, maar toch allen op een verschillende wijze. De keuze voor een controller is dan ook afhankelijk van uw eigen eisen, wensen en verwachtingen.

 

In deze handleiding zullen we proberen om de verschillen tussen de controllers onderling weer te geven. We betrekken hierbij de Fibaro, Vera, Homey en Zipato controller. Als DHZ controllers nemen we mee Domoticz en de Zwave.Me Zway controller. Verder zullen we proberen uit te leggen wat de kenmerken van de controller zijn zodat u deze in uw overweging mee kunt nemen. 

 

Laten we beginnen bij het begin: wat doet een controller eigenlijk?

De controller, of ook wel gateway genaamd, stuurt uw Z-Wave netwerk aan en beheert deze. Het biedt opties om modules aan het netwerk toe te voegen en/of te verwijderen. Daarnaast kan door middel van één of meerdere scenes (flows) een stukje automatisering worden toegepast. Denk hierbij aan het automatisch aan/uit doen van uw verlichting, gebaseerd op detectie van beweging. Verder kan de controller van buiten uw netwerk worden benaderd, zodat aansturing van uw woning ook buitenshuis kan plaatsvinden, bijv. via uw smartphone en/of tablet. Vaak zijn koppelingen mogelijk naar andere systemen zoals bijv. Evohome, Sonos, Logitech Harmony, etc.

 

Vergelijking van de controllers

In de basis zijn er een tweetal verschillende controllers beschikbaar. Zo zijn er USB sticks, welke op uw PC kunnen draaien, en standalone Z-Wave controllers. Op deze laatste leggen we hier de focus, aangezien hiervoor geen PC 24-uur per dag hoeft aan te staan voor de aansturing van uw woning. Dit worden ook wel "Dedicated Controllers" genoemd.

 

De volgende controllers zijn op het moment van schrijven verkrijgbaar:

 • Vera Edge / Plus / Secure: een gunstig geprijsde controller met tal van mogelijkheden en een basis inrichting qua gebruikers-interface;
 • Fibaro Home Center Lite: gebaseerd op de grote broer (Home Center 2), maar dan met een beperkte(re) set aan mogelijkheden (hier komen we later op terug);
 • Fibaro Home Center 2: zeer krachtige controller met veel mogelijkheden en een flexibele gebruikers-interface, panelen voor verwarming, alarm en LUA programmering;
 • ZipaBox / ZipaTile: een op cloud-gebaseerde controller met een intuïtieve gebruikers-interface, krachtige scene generator en diverse uitbreidingsmogelijkheden.
 • Homey: een controller met eigenzinnig uiterlijk en veel (koppelings) mogelijkheden. Momenteel is v2 uit met veel verbeteringen. Heeft een intuïtieve en gemakkelijke gebruikersinterface.
 • Zwave.Me Razberry 2: een opsteekbord waarmee een mini-computer als de Rasberry Pi een volwaardige Z-Wave controller wordt. Deze kan gebruikt worden met software als Zway of Domoticz. 
 • Aeotec USB Z-Stick: een Z-Wave USB stick met batterij, waarmee een PC, Raspberry Pi of NAS (bijv Synology) als controller kan worden gebruikt. Als software kan dan bijv Domoticz worden geïnstalleerd. 

 

Het uiterlijk

Ondanks dat het uiterlijk van een controller niet afdoet aan de functionaliteit, kan dit een toch een belangrijk aspect zijn voor uw keuze. Misschien plaatst u de controller wel in de huiskamer, of ergens anders waar deze zichtbaar is. Qua uiterlijk verschillen de controllers met name in grote. Zo zijn de Vera Edge en Fibaro Home Center Lite erg compact te noemen. De Zipabox is daarentegen iets groter. De ZipaTile is een tablet waarin alle diverse sensoren en actoren zijn opgenomen en welke meestal in het zicht wordt opgehangen. De Home Center 2 van Fibaro is de grootste van onze vergelijking. De Homey is een uitgebreide controller met veel ingebouwde hardware en een apart vormgegeven uiterlijk.

 

Om u een idee te geven staat hieronder een afbeelding met alle controllers op een rij: 

 

De gebruikers interface

Elke controller heeft zijn eigen gebruikers-interface voor het beheren en installeren van modules / scene's. Normaal gesproken benaderd u de controllers lokaal op uw netwerk door naar het betreffende IP-adres te surfen via uw browser. Hier kunt u dan het onderhoud doen aangaande het toevoegen en verwijderen van modules en/of het aanmaken van scene's voor de aansturing van tal van zaken. 

 

Met uitzondering van de ZipaBox en ZipaTile (welke in de cloud werken) kunnen alle controllers direct benaderd worden, ook in het geval er geen Internet verbinding aanwezig is. Bij de Homey kan dit alleen met de Android of iOS app. De controller bezit (een beperkte) gebruikersinterface, en moet vanuit de Homey app worden beheerd. Er zitten uiteraard wel verschillen in de manier waarop zaken worden afgehandeld binnen de gebruikers-interface. Zo werkt de Fibaro erg gemakkelijk bij het aanmaken van een scene, en zal de Vera net iets meer werk betekenen om sommige zaken afgehandeld te krijgen. Bij de Vera wordt ook veel gebruik gemaakt van zogenoemde Apps, om de automatiserings-vraagstukken rond te krijgen. Domoticz heeft een erg actieve community waardoor er regelmatig updates uitkomen en er veel mogelijk is. Dit geldt tevens voor de Zway software. In de basis hebben alle controllers hard gewerkt om de gebruikers-interface zo mooi en simpel mogelijk te houden. Er zitten uiteindelijk dan ook niet heel grote verschillen in de manier van afhandeling, waarbij de DHZ controllers wat meer inspanning van de gebruiker verwacht maar daar tegenover staat weer heel laagdrempelig support via de diverse community's. Hier wordt vaak heel snel gereageerd op vragen en de mogelijkheid om zelf zaken te regelen dit de "gesloten" controllers niet bieden. 

 

Verder is het belangrijk om ook te kijken naar de verschillende applicaties voor uw telefoon/tablet. U zult immers niet altijd via de beheer-zijde inloggen om uw Z-Wave netwerk te beheren. Ook uw gezinsleden zullen hiertoe niet de toegang hebben en/of krijgen en zullen dan ook via hun telefoon het netwerk beheren. 

 

Hieronder een aantal screenshots van de verschillende gebruikers-interfaces: 

 

 Fibaro Home Center 2 - versie 4.540  Vera Edge - UI7
   
Zipato UI Homey App
 Domoticz Interface  Z-Way.Me Z-Way Interface

 

Ondersteuning van modules

De ondersteuning van de vele soorten aan Z-Wave modules is belangrijk. In theorie zou elke module met elk type controller moeten werken, maar de praktijk leert dat dit niet het geval is. Zo wordt door sommige leveranciers maar een deel van de Z-Wave specificatie toegepast, of worden hele Z-Wave klasses weggelaten. Dit maakt dat het niet altijd even duidelijk is of een module ook zal werken met de betreffende controller. 

 

Daarom hebben we in onze winkel een zogenoemd "Compatibiliteits Overzicht" samengesteld. We hebben veel van deze modules zelf getest waardoor we met zekerheid kunnen vaststellen of een module goed werkt met een bepaald type controller. 

 

Soms zijn echter de producten dusdanig nieuw, dat er geen directe ondersteuning voor is. Dit merken we dan ook aan met een rode punt, om aan te geven dat deze (nog) niet werkt. Vaak is hiervoor dan ook een software update nodig van de fabrikant, om de ondersteuning wel goed te krijgen. Dit geldt dan met name voor Fibaro en Zipato; Vera heeft een meer open structuur waardoor er vaak - ook middels het forum - een omweg bewandeld kan worden waardoor de module wel goed werkt op deze controller. Homey heeft voor elke fabrikant een app welke wordt geïnstalleerd en waarin de ondersteuning voor bepaalde modules van deze fabrikant wordt geregeld. 

 

Het is dan ook raadzaam alvorens een module aan te schaffen om te kijken op ons compatibiliteits-overzicht, om zodoende te weten of een module goed zal werken met uw controller. 

 

Het schrijven van een scene

Scene's vormen het hart van uw automatisering en zorgen ervoor dat meerdere commando's automatisch en achter elkaar worden uitgevoerd. Een scene kan handmatig worden gestart of door gebruik van andere Z-Wave modules. Hierbij kan gedacht worden aan een sensor, welke automatisch het licht zal inschakelen zodra het donker wordt èn er beweging wordt gedetecteerd. Uiteraard kan een andere scene er weer voor zorgen dat het licht wordt uitgeschakeld, om zo onnodig het licht te laten branden. 

 

Een scene wordt gemaakt via de gebruikers interface van de controller. Het kan op basis van tijd, een sensor, uw telefoon, of anderszins worden geactiveerd om te worden uitgevoerd. Elke in onze vergelijking genoemde controller heeft hiervoor een grafische omgeving aangemaakt, om zodoende de scene's in te kunnen stellen. Er zit tussen de controllers onderling wel verschil in de mate van complexiteit van hoe de scene geschreven kan worden, en welke bouwstenen hiervoor beschikbaar zijn. Zo geldt dat voor een meer geavanceerde scene beter gebruik gemaakt kan worden van LUA programmacode (dus via een stuk code ipv bouwstenen).

 

Fibaro Scenes

De omgeving waarbinnen de scene's worden geschreven is bij Fibaro - in de basis - geregeld via blokken. Hiermee kan bloksgewijs een gebeurtenis worden gekozen (bijv. de detectie van beweging) en kan hierop een reactie plaatsvinden (het aangaan van de lamp). Dit wordt ook wel het IF/THEN statement genoemd. Als input kan gedacht worden aan een vast tijd, een module, het weer, of enig andere variabele voor het activeren van de scene. Deze manier van het aanmaken van een scene is behoorlijk flexibel, soms zijn echter niet alle verschillende variabelen beschikbaar (kan per module verschillen). Daarnaast is er geen ELSE statement, waardoor er een tweede scene gebruikt zal moeten worden om dit te realiseren.

 

Fibaro Scene Editor

 

Vera Scenes

Ook bij Vera is het aanmaken van een scene geregeld via een grafische omgeving. Iets minder makkelijk in gebruik, maar zeker niet minder krachtig. De basis is hier een zogenoemde "Wizard", welke u stapsgewijs door de verschillende stappen heen zal leiden. Eerst selecteert u een gebeurtenis, vervolgens de actie welke hierop moet plaatsvinden. Een gebeurtenis kan zijn het aangaan van een schakelaar, maar ook een tijdsmoment of detectie van beweging. Daarnaast kunnen - afzonderlijk te installeren - apps ervoor zorgen dat er combinaties van gebeurtenissen moeten zijn (bijv. dagdeel avond èn detectie van beweging) om zodoende de scene nog verder uit te breiden. Als laatste kan er zogenoemde LUUP code worden toegevoegd, waarmee ook in programmeertaal nog acties uitgevoerd kunnen worden. Hierbij zij wel opgemerkt dat kennis van zaken belangrijk is, temeer er (nog) geen goede debug optie is om de geschreven code te controleren. 

 

Vera Scene Editor

 

Zipato Scenes

Binnen Zipato wordt de scene afhandeling verzorgd door de "Rule Creator". Hiermee kunnen blokken worden "gesleept" naar de verschillende bouwstenen om zo de scene samen te stellen. Het heeft, in tegenstelling tot bovengenoemde systemen, heeft de Rule Creator ondersteuning voor het WHEN statement, evenals voor de IF/THEN statements. Hierdoor is het een krachtige scene omgeving, met veel mogelijkheden. Het heeft echter wel een beperking aangaande manier waarop zaken worden opgeslagen. Zipato is een op de cloud gebaseerd systeem, waarvoor een actieve Internet verbinding is vereist, zo ook voor het aanmaken van een scene.

 

Zipato Rule Editor

 

Homey Flows

Homey werkt met zogenoemde Flows. Deze zijn eenvoudig aan te maken met verschillende kaarten en door middel van "Als", "En", "Dan" voorwaarden en acties. Binnen de Flow editor kan dan gekozen worden voor een event, waarbij onderscheidt wordt gemaakt tussen de verschillende mogelijkheden zoals bijv. Aanwezigheid, Apparaten, Logica, NFC, etc. Hierbij kan uit veel verschillende soorten van events worden gekozen. Eventueel worden er daarna voorwaarden toegevoegd in het "En" blok. Vervolgens worden in het "Dan" blok de acties opgenomen die uitgevoerd moeten worden in het event zich voordoet.

 

Homey Flows

 

Zwave.Me Z-Way Rules

Zwave.Me heeft een eenvoudige grafische interace waarin door middel van de apps, rules, IF / THEN, Logical Rule en scene's de automatisering geregeld kan worden. Met IF/THEN/ELSE kunnen rules gemaakt worden die weer andere apparaten of scene's activeren. Met scene's kunnen apparaten gecombineerd worden waardoor deze met een druk op een knop bediend kunnen worden. Ook kunnen hier schedules aangemaakt worden om op vaste tijden acties uit te voeren. Zwave.Me heeft een heel actieve community waar veel informatie over instellingen te vinden is en waar ook vragen gesteld kunnen worden. De Zwave.Me manual heeft hier diverse voorbeelden van. Zie ook: Zwave.Me Forum

 

Zwave.Me Rule Editor

 

Domoticz Scenes / Events

Domoticz werkt Met Blockly als primaire events / scene editor. Hiermee is eenvoudig via een grafische interface een krachtige scene samen te stellen. Domoticz biedt ook ondersteuning voor IF/THEN/ELSE statements, zelfs meerdere ELSE statements zijn mogelijk. Verder heeft Domoticz de mogelijkheid om eigen code te schrijven in LUA . Ook mogelijk is tegenwoordig dzVents (Domotics Easy Events) te gebruiken welke een heel gestructureerde manier biedt om scripts te maken gebaseerd op LUA. Met scene's in Domoticz kunnen diverse acties worden samengevoegd (bijv. alle lampen uit, lampen in movie avond stand, etc). Met groups kunnen meerdere apparaten tegelijk aan of uit gezet worden. Domoticz heeft een heel actieve community waar veel informatie over instellingen te vinden is en waar ook vragen gesteld kunnen worden. Zie ook: Domoticz Forum

 

Domoticz Event

 

Lokaal versus Cloud

Op het gebied van lokale oplag versus cloud zien we dat steeds meer apparaten het mogelijk maken om ook in de cloud te werken. Zo ook voor de Zipato controller, welke beheert en geconfigureerd wordt vanuit de cloud. Het is echter de vraag of dit een goede zaak is, zeker omdat het hier om een huis-automiserings systeem gaat, welke het hart vormt van uw woning.

 

Voor het instellen en configureren van uw netwerk via de Zipato servers dient u een actieve Internet verbinding te hebben. Zonder deze verbinding kunt u de controller niet beheren of configureren, maar blijft deze uiteraard wel de huidige instellingen uitvoeren. Het is dus enkel ten tijde van configuratie dat er een actieve verbinding is benodigd, en zodra u klaar bent met instellen, dient er dan ook gesynchroniseerd te worden met uw controller. Mocht onverhoopt de Zipato server niet beschikbaar zijn, dan kunt u dus ook geen instellingen aanpassen, wat erg frustrerend kan en zal zijn. Uiteraard worden wel de reeds ingestelde rules uitgevoerd.

 

Het is overigens niet zo dat de andere twee systemen geen gebruik maken van externe servers. In de meeste gevallen zult u namelijk ook uw systeem van buitenshuis willen kunnen bedienen. Zowel Vera als Fibaro, Zipato, Homey en Zway maken hiervoor verbinding met een externe server, waarop u dan met uw telefoon en/of tablet inlogt. Hiermee krijgt u toegang tot uw controller, om uw woning te kunnen bedienen. Dit geldt ook voor de opslag van backups (bij Vera op een externe server; Fibaro slaat de backups lokaal op) en firmware updates van de software. Domoticz heeft een Backup optie waarmee de database gedownload kan worden, zodat u deze op een veilige plek kunt bewaren.

 

Het voordeel is wel dat u aangaande de Vera, Fibaro, Homey, Zway en Domoticz altijd kunt inloggen middels het lokale IP-adres wat de controller zal worden toegewezen. Hierdoor heeft u dan ook meer "controle" en bent u minder afhankelijk van de diensten van een externe server. 

 

 

Applicaties & Plugins

Applicaties en plugins lijken in de basis op elkaar, maar zijn toch substantieel verschillend in de domotica wereld. We hebben de verschillen dan ook voor u op een rijtje gezet: 

 

Apps

Apps werken op uw smartphone en/of tablet, waarmee u uw controller kunt monitoren en beheren. Elke controller heeft zo zijn eigen (gratis) applicatie beschikbaar voor Android, iOS en in sommige gevallen Windows Mobile. Daarnaast zijn er ook een aantal 3rd party apps voor bijv. de Vera Edge / Plus / Secure beschikbaar (AutHomationHD, ImperiHome, HomeBuddy) . Hiermee kunt u naast de standaard App ook uw controller bedienen. Elke App heeft dan ook zijn eigen kwaliteiten, en het is dan ook een stuk persoonlijke voorkeur aangaande de keuze met welke applicatie u het systeem gaat beheren. Op dit moment zijn er geen 3rd party apps beschikbaar voor de controllers van Fibaro en Zipato (muv de app 'Roomie', welke support zou bieden voor VERA en Fibaro). Domoticz heeft zijn eigen app met een gratis en betaalde versie. Zway heeft de Way app op de appstore en in de Google Play store.

 

Plugins

Plugins lijken in de basis op Apps maar ze worden direct gedownload en geïnstalleerd op de Z-Wave controller. Deze plugins vergroten de mogelijkheden van de controller zonder daarvoor complexe (LUA) code zelf te hoeven schrijven. Zo wordt bijv. ondersteuning mogelijk voor Sonos apparatuur en andere multimedia apparaten (TV's, camera's, Philips HUE).

 • VERA heeft hiervoor een zogenoemde "markt" beschikbaar. Zie ook:  MIOS marketplace, de meeste plugins zijn gratis hierbij gratis;
 • Fibaro heeft met firmware versie v4.x  een begin gemaakt met ondersteuning van plugins. Ontwikkeling vindt plaats door Fibaro zelf. Momenteel zijn er al tal van plugins beschikbaar, waaronder Sonos, AV & Multimedia apparaten, Philips HUE, NEST, Netatmo en zo'n 150 andere apps. Hier zullen later ook nog - door gebruikers ontwikkelde - plugins bijkomen. 
 • Zipato heeft momenteel geen plugins beschikbaar.
 • Domoticz heeft geen plugins, maar uit zichzelf al ondersteuning voor een enorme lijst hardware en koppelingen met andere systemen (bijv. Evohome, I2C sensoren en 1-Wire op de Raspberry Pi, Logitech Harmony Hub, etc).

Geavanceerde opties

De programmeertaal LUA wordt gebruikt met name voor het schrijven van (korte) scripts ter ondersteuning van uw huisautomatisering. Dit stelt u in staat om meer complexe scenes te creëren, welke verder gaan dan de standaard mogelijkheden van de betreffende controller. Let hierbij op dat bijna alle automatiserings-zaken bestaan uit het schrijven van 'Scenes'. Het aangaan van een of meerdere lampen op basis van beweging en/of gedurende een bepaald tijdstip van de dag (s'avonds) kan meestal wel in een scene worden ondergebracht. Het besturen van niet Z-Wave apparaten via IP kan dat bijvoorbeeld niet. Op de diverse fora van de controllers is veel informatie te vinden (en ook voorbeeld code) over hoe dit kan worden geprogrammeerd. Ook geldt dit bijvoorbeeld voor geavanceerde instellingen voor meerdere zone's met verwarmings-componenten, maar ook voor geavanceerd lichtbeheer op basis van beweging. Het LUA programmeren is enkel mogelijk voor VERA, Fibaro Home Center 2 en Domoticz controllers. Zway biedt voor het programmeren geen interface, maar via de appstore zijn er wel veel mogelijkheden.

 

Vergelijkingstabel

Algemeen

EigenschapVera EdgeFibaro HCLFibaro HC2Zipato ZipaBoxHomey v2ZwayAeotec USB (Domoticz)
Z-Wave Chip 500 Serie 300 Serie 300 Serie 300 Serie 500 Serie 500 Serie 500 Serie
Z-Wave Plus
Aantal Modules 200 200 > 200 200 >200 150 150
Cloud gebaseerd

Gebruikers Interface

EigenschapVera EdgeFibaro HCLFibaro HC2Zipato ZipaBoxHomey v2ZwayAeotec USB (Domoticz)
Grafische Scene Editor
Wizard Scene Editor
Kamer Inrichting
Multimedia (HTTP)
VOIP - Voice over IP
Panelen / Widgets (#1) (#1) (#2)
Plugins
Energiebeheer
Gebruikersbeheer (#3) (#4) (#4) (#5) (#6) (#7) (#8)
Spraak Besturing
Notificaties SMS (#9) & email SMS (#9), email & push notificaties SMS (#9), email & push notificaties SMS (#9) & email SMS (#9), email & push notificaties SMS (#9), email & push notificaties SMS (#9), email & push notificaties
Backups Server Lokaal Lokaal Server Server Server Lokaal

Hardware Componenten

EigenschapVera EdgeFibaro HCLFibaro HC2Zipato ZipaBoxHomey v2ZwayAeotec USB (Domoticz)
Antenne
USB aansluiting 1 0 4 0 0 4 (#10) 4 (#10)
Ethernet poort 1 1 1 1 0 1 (#11) 1 (#12)
WiFi (#13) (#13)
Uitbreidings Sloten 0 2 0 2 0 0 0
Afmetingen (LxBxH) 116 x 80 x 31mm 90 x 90 x 33mm 225 x 185 x 44mm 86 x 86 x 43mm 120 x 120 x 120mm 20 x 40 x 5mm (#14) 97 x 28 x 9mm

Opmerkingen

#1: Panelen beschikbaar: SMS, Alarm, Verwarming, AC, Vochtigheid, Sprinklers, Gebeurtenissen, Notificaties, VoIP

#2: Widgets beschikbaar: Klimaat en Beveiliging

#3: Er zijn 4 niveau's beschikbaar: Administrator, Advanced, Basic en Notificaties.

#4: Uitgebreid gebruikersbeheer. Per module/scene is toegang te verlenen.

#5: Met name gericht op het versturen van berichten; het is niet mogelijk om per module toegang te verlenen.

#6: Toegang verlenen door middel van uitnodiging in de App (allemaal gelijke rechten)

#7: Er zijn 4 niveaus beschikbaar: Admin, User, Local User, Anonymous User.

#8: Er zijn 3 niveaus beschikbaar: Admin, User en Viewer.

#9: De SMS dienst is een betaalde dienst. Er zal hiervoor een bundel afgesloten moeten worden.

#10: 4x via Raspberry Pi, Aeotec afhankelijk van welk apparaat gebruikt wordt (NAS, Raspberry Pi of PC).

#11: 1x via Raspberry Pi, Gigabit op USB 2.0 bus, max 300 Mbps

#12: Afhankelijk van welk apparaat gebruikt wordt (NAS, Raspberry Pi of PC).

#13: Afhankelijk van aangesloten apparaat (Raspberry Pi , NAS, etc).

#14: Afmeting van Raspberry Pi als besturingssyteem.

 

Conclusie

Zoals in het begin al aangegeven, doen alle controllers gelijkwaardige dingen, elk op zijn/haar eigen manier. Welk systeem het best voor u aansluit ligt sterk aan uw eigen eisen en wensen, hoe technisch u zelf bent ingesteld en wat voor systeem u wenst neer te zetten. Een eenvoudig systeem waarbij de nadruk ligt op het aan en uitschakelen van lampen kan met behulp van alle controllers gemakkelijk worden gerealiseerd. Indien u echter op zoek bent naar een systeem waarbij u meer complexe zaken wenst af te handelen (bijv. multi-zone verwarming, connecties met externe netwerk apparaten), is een geavanceerdere controller aan te raden. We hebben dan ook getracht om de verschillen tussen de controllers weer te geven, en hopen dat u naar aanleiding hiervan, een goede keuze kunt maken aangaande de controller welke het beste bij u past.